torstai 23. helmikuuta 2017

Lasketteluharrastuksen aloittaminen - kuusi vinkkiä

laskettelun aloittaminen, atomic, sukset levin tunturi maisemassa, seikkailu

Oi mikä mahtava tunne onkaan liukua vauhdikkaasti pitkin talvista maisemaa ja tuntea viima kasvoilla. Tuntuu että kaikki turhat ajatukset ja tunteet jäävät taakse, keskittyy vain siihen vauhtiin ja tekemiseen. Laskeminen, sekä suksilla, laudalla ja telemarkeilla, on ollut minulla pitkään lähellä sydäntä. Voi se vauhti ja ne maisemat!

Koska laskettelun aloittaminen ei kuitenkaan ole se helpoin nakki, tässä tulee viisi vinkkiä sen aloittamiseen. Vinkit sopii hyvin sekä vasta-alkajille, kuin myös pitkän tauon jälkeen uudestaan laskettelun aloittaville. Ei muuta kun kaveri matkaan ja yhdessä treenaamaan ja nauramaan!

laskettelua levin rinteissä, maisema, talvi, laskettelu harrastus

1. Malttia!

Anna kropalle ja mielelle aikaa tottua uuteen lajiin. Älä hoputa itseäsi liian pian liian vaikeisiin paikkoihin, vaan malta harjoitella ensin perusasiat kuntoon.  Tärkeää on että osaat suksilla laskiessa kääntyä sekä pysähtyä. Laskit sitten auraten tai sukset vierekkäin, sukset kääntyvät laittaessasi painoa vastakkaiselle sukselle. Eli kun haluat mennä vasempaan, laita enemmän painoa oikealle sukselle. Pysähtymiseen voit joko käyttää auraa tai laittaa sukset poikittain rinteeseen nähden. Sukset saat auraan laittamalla suksen kärjet lähekkäin ja työntämällä kantoja kauemmas. Kun lasku alkaa tuntua varmalta, voit siirtyä seuraavan tason mäkeen.

2. Kaatuminen kuuluu asiaan

Tässä lajissa joskus kaadutaan, eikä se haittaa. Jokainen kaatuminen opettaa ja lisää tasapainoa. Kaatuessa tärkeää on muistaa, ettei ota ranteilla vastaan. Käytä mieluummin käsivarsia, eli taita kädet kaatuessa niin että lumeen vastaa kyynärpään ja ranteen välinen alue. Tämä vaatii hieman harjoittelua, mutta vähentää riskiä rikkoa ranteita. Suksen lähtiessä jalasta, muista painaa kantapään takana oleva lukko alas ennen suksen takaisin jalkaan laittamista! Kypärä suojaa kylmän ja tuulen lisäksi myös loukkaantumisilta, itse en ilman kypärää mäkeen enää menisi.

3. Nojaa eteen ja rentoudu.

Aluksi eteenpäin nojaaminen voi tuntua hurjalta, mutta harjoittelemalla huomaa sen tekevän laskusta helpompaa. Suksi toimii paremmin painon ollessa edessä, kääntyminen ja tasapaino helpottuu. Rohkeasti vain, eteenpäin suksilla on hyvin vaikea kaatua!

4. Harjoittelualueet rohkeasti haltuun

Käytä laskettelukeskusten harjoittelualueita rohkeasti hyödyksi. Vaikka paikan nimi olisikin lastenmaa, saa sinne aikuinenkin mennä harjoittelemaan. Harjoittelurinteistä aloittaminen myös pidemmän tauon jälkeen auttaa löytämään lajin uudestaan. Kun loivilla rinteillä lasku sujuu, voi siirtyäkin jo sinisiin rinteisiin, jotka ovat helpoimpia pidemmistä rinteistä.

laskettelu, levin rinteet, lappi, maisema, suksilla rinteessä

5. Välineet kuntoon

Oikeanlaisilla välineillä ei into tökkää heti alkuunsa. Väärän kokoisilla tai liian vaikeilla välineillä alkuun pääseminen voi olla haastavampaa. Moni tuntuu luulevan, ettei aloittaessa välineillä ole niin väliä, mutta sanoisin että silloin on kaikkein tärkeintä että varusteet on kunnossa. Mitä enemmän osaat, sen paremmin osaat myös sopeutua alla oleviin kamppeisiin. Vuokraamosta vuokraamalla saat varmimmin oikeanlaiset, huolletut välineet. Henkilökunnalta kysely myös kannattaa, jos jokin asia askarruttaa. Muista myös tarkistuttaa suksien säädöt säännöllisesti! Vuokraamot auttavat tässäkin mielellään.

6. Hiihtokoulusta tukea ja neuvoja

Jos olo on epävarma, suosittelen ehdottomasti kääntymään hiihtokoulun puoleen. Hiihdonopettaja osaa antaa tarvittavan avun ja tuen. Hiihtokouluun satsaaminen ei varmasti mene hukkaan myöskään jo enemmän laskevilla. Tuntia kannattaa kysellä jo hyvissä ajoin etukäteen, ettei kaikki ajat ole varattuna. Toki varmasti välillä löytyy peruutuspaikkoja.

laskettelua levin tunturi maisemassa, atomic, talvi harrastus

Aloita laskettelu kaikessa rauhassa ja muista pitää taukoja kun siltä tuntuu, parasta on välillä käydä rinneravintolassa juomassa lämmittävä kaakao. Välillä rinteessä pysähtyminen ja maisemien ihastelukin on sallittua! Muista vain valita pysähtymiseen turvallinen paikka niin että olet sivussa ja ylhäältä tulevat näkevät sinut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti